Verzekeringsfondsen (klasse 23) zijn beleggingen waarvan de prestaties zijn gekoppeld aan die van een of meer beleggingsfondsen. Er zijn verzekeringsfondsen die gespecialiseerd zijn in aandelen, obligaties, contanten of verschillende van deze producten tegelijkertijd. Door in te schrijven op een verzekeringsfonds, investeer je indirect in de aandelenmarkt. Dit betekent dat verzekeringsfondsen geen kapitaalbescherming of gegarandeerd rendement bieden. Het risico ligt volledig bij de belegger. Maar op lange termijn zijn dit ook de producten die de beste rendementsvooruitzichten bieden, zij het zonder garantie! Verzekeringsfondsen richten zich daarom op een geïnformeerd publiek dat bereid is om zijn vermogen (soms aanzienlijk) te zien schommelen en dat vele jaren voor zich heeft (minstens 7 tot 10 jaar).
Je kunt normaal gesproken betalingen doen en geld opnemen wanneer je maar wilt. Voor elke nieuwe storting betaal je instapkosten (gereduceerd bij VDV) en de 2% belasting die geldt op 01/01/2013. In het geval van uittreding zullen veel verzekeraars je een uitstapvergoeding aanrekenen in de eerste paar jaar van het contract. Sommige verzekeraars brengen ook elk jaar beheerskosten in rekening. Raadpleeg de financiële fiche van elk product (beschikbaar op deze site) voor meer informatie over de kosten. Aangezien er geen gegarandeerd rendement is, zijn de inkomsten niet onderworpen aan roerende voorheffing.
Afhankelijk van je leeftijd, je verwachtingen, je temperament, je gezinssituatie, de omvang van je vermogen of zelfs je doelstellingen, projecten of behoeften op korte of langere termijn... kunnen we je advies geven over gepersonaliseerde beleggingsformules, in overeenstemming met het risiconiveau dat bij je past:
Op de lange termijn (minstens 10 jaar) raden we je aan om te beleggen in een aandelenfonds, omdat het rendement van aandelen vaak hoger is dan dat van een obligatiefonds.
Opmerking :
Alle beschreven formules kunnen worden gecombineerd. Je kunt bijvoorbeeld perfect een formule met een gegarandeerd rendement (die je basisinvestering garandeert) combineren met een meer risicovolle oplossing die op lange termijn zeer interessante vooruitzichten kan bieden op het vlak van rendement.
Er bestaan ook Tak 23 producten met een kapitaalgarantie op de vervaldag, de zogenaamde gestructureerde fondsen. De inschrijvingsperiode voor deze producten is beperkt in de tijd en ze garanderen over het algemeen minstens 100% van je netto-inleg.
Hun looptijd varieert vaak van 3 tot 10 jaar. Sommige van deze fondsen zijn gebaseerd op een kapitalisatieformule, terwijl andere (zeldzamer) voorzien in de uitkering van een "coupon".
Met deze beleggingsproducten kun jeinvesteren in de aandelenmarkt zonder enig risico te nemen, omdat je initiële investering in elk geval gegarandeerd is. Je profiteert van stijgende markten zonder gestraft te worden door een plotselinge prijscorrectie.
Het antwoord is ja.
Een belangrijk voordeel van de takken 21 en 23 is dat ze bepaalde voordelen bieden voor estate planning.
De bedragen die eerder aan de kinderen zijn gegeven, kunnen door hen worden geïnvesteerd in een levensverzekering, zodat je de controle behoudt over hoe ze deze bedragen gebruiken voordat je overlijdt of het verzekeringscontract afloopt.
Bijvoorbeeld via filiaal 23.
Een korte uitleg: Tak 23 is een levensverzekering waarbij de premies in een beleggingsfonds worden gestort.
Stel dat een vader zijn zoon een grote som geld wil geven.
De zoon stort het ontvangen bedrag in tak 23.
In dit geval is de zoon de polishouder en wijst hij zijn vader aan als de verzekerde, d.w.z. de persoon op wie het risico is gebaseerd. En natuurlijk wijst de zoon zichzelf aan als begunstigde. Bij overlijden van de vader zijn er geen successierechten verschuldigd als de vader ten minste drie jaar na de schenking overlijdt of als de schenking bij notariële akte in België werd gedaan.
Het is duidelijk dat je successierechten kunt vermijden door een handmatige schenking of een notariële schenking van roerende goederen te doen. In het laatste geval moet er minder schenkingsrecht worden betaald, maar is er geen successierechten verschuldigd als de vader binnen 3 jaar na de schenking overlijdt.
Om problemen te voorkomen, bewaar je best een bewijs van de datum van de schenking.
Dit is een voorbeeld, maar andere vormen van overeenkomsten zijn mogelijk.
Als gevolg van nieuwe belastingwetgeving is er vanaf 01/01/2013 een belasting van 2% ingevoerd op premies betaald voor individuele levensverzekeringen. Dit nieuwe regime is van toepassing op tak 21- en tak 23-verzekeringscontracten afgesloten door natuurlijke personen waarvan het risico in België is gelegen. Contracten van het pensioenspaartype zijn uitdrukkelijk vrijgesteld. Het totale bedrag van de premie (inclusief alle kosten) dient als basis voor de taks.